Naslovnica Grad Komenda

Grad Komenda - Polzela

E-pošta Natisni PDF

Ignac Orožen navaja mnenje dr. Karlmanna Tangla, po katerem naj bi bil lastnik gradu že savinjski krajišnik Pilgrim von Hohenwarte, ki se v neki oglejski listini iz 1149 imenuje Pelegrinus de Puzol in v neki krški listini Pilgrim von Potsul. Na prvega nespornega polzelskega viteza naletimo leta 1170, ko nastopa kot priča Degnardus de Helenstein.

V letih 1193-1220 nastopa Walter de Helenstein. Leta 1229 se omenja Hainricus de Heln in Otto iudex de Helnstein. Leta 1245 in 1246 Fridericus de Hallensteyne. Po izumrtju polzelskih vitezov nastopa v letih 1269-1286 kot lastnik gradu župnik Hartwig, ki je bil hkrati savinjski dekan. Leta 1323 je bil grad že v rokah malteškega viteškega reda (malteški red deluje še danes), upravljali pa so ga komendatorji, ki so skupaj z župnijskim vikarjem v njem prebivali. Ob cenitvi posesti leta 1542 se grad prvič izrecno omenja, in sicer kot hiša - Haus. 30. septembra 1780 je poslednji komendator Franc pl. Smidmer prodal grad Rajmundu Novaku, lastniku bližnjega gradu in gospoščine Šenek. Grad je medtem vedno bolj propadal. Šele ko ga je kupil Franc Maurer in ga je za njim (menda leta 1869) prevzel njegov zet dr. Oskat Pongratz, so mu obnovili streho in ga temeljito popravili. Še pred desetletjem so bili v gradu urejeni bivalni prostori, v kleti vzhodnega trakta pa pivnica.

Danes sta leseno stopnišče in bivalni prostori skoraj povsem razsuti, vidne so še raztrgane tapete po stenah, v nekaterih prostorih pa pogorele sveče, kar bi lahko nakazovalo, da je grad Komenda sedaj zbirališče odvisnikov.I. Stopar navaja, da je nad stopnicami vzidana v steno bronasta plaketa s portretom F. Prešerna. Ker te plakete ni več prisotne, lahko predvidevamo da je bila preneševa v muzej oz. je bila ukradena. Antični lev in malteški križ sta svoje mesto našla v Polzelskem grbu.

(vir: www.gradovi.net)

 
Pasica

Spletna stran uporablja piškotke! Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih in onemogočanju si preberite v pogojih uporabe.
Več o onemogočeju piškotkov
.

EU Cookie Directive Module Information